De zwangerschap is een erg bijzondere en spannende tijd in het leven van een vrouw. Naast veel nieuwe ervaringen, kunnen er ook mindere momenten ontstaan tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat 50-80% van de vrouwen bekken en/of lage rugklachten ervaart tijdens de zwangerschap. In dit geval hebben vrouwen die al rugklachten hadden voor de zwangerschap, twee keer zoveel kans op rugklachten tijdens de zwangerschap dan vrouwen zonder klachten. Dit omdat het vrouwenlichaam extra wordt belast in relatief korte periode en de wervelkolom meer belast wordt.

Veel vrouwen hebben het idee dat de rug- en bekkenklachten erbij horen en daarom zien we dat vrouwen vaak te lang doorlopen met pijn, totdat er hulp gezocht moet worden. Daarnaast wil je als zwangere vrouw zo min mogelijk pijstilling nemen. Onze ervaring is dat wanneer vrouwen relatief vroeg behandeld worden tijdens de zwangerschap, de resultaten van de behandeling het groots zijn en de rest van de zwangerschap zo optimaal mogelijk ervaren kan worden.

Chiropractie tijdens de zwangerschap helpt de wervelkolom in de juiste positie te houden en zorgt ervoor dat de ondersteunende banden en pezen hun werk zo goed mogelijk doen. Dit zorgt voor een vergrootte stabiliteit. Op die manier is het lichaam ook beter voorbereid op de bevalling doordat het bekken in betere positie is, waardoor de kans op een natuurlijke bevalling vergroot wordt.

We gebruiken aangepaste technieken en hulpmiddelen tijdens het behandelen, waardoor je tot op de laatste dag van je zwangerschap behandelt kunt worden. We gebruiken onder andere een zwangerschapskussen, wat zorgt voor nog meer comfort en de mogelijkheid om op de buik te kunnen liggen.

Heeft u een zware bevalling gehad en sindsdien klachten? Of een eerdere zwangerschap met klachten? Ook dan is het belangrijk om de wervelkolom zo goed mogelijk te laten functioneren, om voor de volgende zwangerschap de klachten voor te blijven.

Heeft u vragen over Chiropractie, de behandeling of vraagt u zich af of wij iets voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Referenties:

Haavik H, Murphy BA, Kruger J. Effect of Spinal Manipulation on Pelvic Floor Functional Changes in Pregnant and Nonpregnant Women: A Preliminary Study. J Manipulative Physiol Ther. 2016

Borggren, CL. Pregnancy and chiropractic: a narrative review of the literature. J Chiropr Med. 2007;6:70–74.

Miller, J, Stevens, P, Worthington, S. Is chiropractic care beneficial to help alleviate the musculoskeletal pain of pregnancy?. Eur J Chiropr. 2003;51:117–123.

Skaggs, CD, Prather, H, Gross, G, George, JW, Thompson, PA, Nelson, DM. Back and pelvic pain in an underserved United States pregnant population: a preliminary descriptive survey. J Manipulative Physiol Ther. 2007;30:130–134.

https://www.aecc.ac.uk/news/archive/british-medical-journal-cites-aecc-university-college-academics-in-paediatric-study-review/