KINDEREN EN BABY’S

Baby’s

De meeste ouders realiseren zich niet hoeveel stress het lichaam van een baby moet doorstaan tijdens de bevalling. Zoals tijdens een zware, langdurige bevallingen, waar de baby langdurig persweeën heeft moeten opvangen. Maar ook bij een “normale” snelle bevalling met een weeënstorm of een snelle persfase krijgt de jonge wervelkolom het zwaar te verduren. Zeker kan een vacuüm extractie of een keizersnede problemen creëren in de wervelkolom en het zich ontwikkelende zenuwstelsel.

Deze stress kan zich uiten in een gespannen baby, die zich vaak overstrekt, gebalde vuistjes heeft, moeite heeft met op ritme komen en mogelijk een voorkeurshouding heeft. Ook problemen met zuigen en daardoor met borstvoeding komen regelmatig voor naast darmkrampjes en/of reflux. Dit alles kan gerelateerd zijn aan irritatie van het zenuwstelsel door blokkades en daarbij klachten veroorzaken of zelfs bestaande klachten verergeren.

Kinderen

Het kind groeit, leert het hoofd rechtop houden, leert zitten, kruipen en lopen, allemaal activiteiten die door het centrale zenuwstelsel beïnvloed worden en dus ook belangrijke momenten om het kind door een chiropractor te laten controleren.

Veel gezondheidsklachten tijdens de jeugd kunnen vaak herleid worden tot de wervelkolom  en het zenuwstelsel.

Kinderen zijn kinderen en ze zullen zich stoten en vallen tijdens het meedoen aan activiteiten zoals het buiten spelen of het beoefenen van sporten zoals voetbal, hockey, tennis, paardrijden of bijvoorbeeld turnen. Tijdens dit vallen en stoten kunnen kleine blokkades en irritaties in de wervelkolom ontstaan. Soms kan dit leiden tot rug-of nekpijn of andere gewrichts- en spierpijn.

Het laten controleren en waar nodig behandelen voorkomt problemen en bevordert een goede motorische ontwikkeling. Bij verwaarlozing hiervan kunnen deze afwijkingen gedurende deze periode van snelle groei tot meer serieuze problemen op latere leeftijd leiden. Kleine trauma’s gedurende de kindertijd beïnvloeden de ontwikkeling van de wervelkolom en kunnen leiden tot een verstoorde functie van het zenuwstelsel. In de jaren richting puberteit maken kinderen regelmatig een groeispurt mee. Op die momenten willen we er zeker van zijn dat de wervelkolom de kans krijgt om recht te groeien.

Belastende factoren zoals een slechte houding, zware schooltassen, uren achter de computer zitten of onderuitgezakt op de bank tv kijken komen steeds meer voor. Een goede verzorging van de wervelkolom van een kind is zeer belangrijk voor hun algemene gezondheid, welzijn en ontwikkeling.

Het grootste bezit van ouders is hun kind. Wij zien het dan ook als een groot vertrouwen als een ouder zijn/haar kind voor behandeling brengt.

Wat houdt de behandeling in?

Chiropractische behandeling wordt toegespitst op de persoon en daar zijn baby’s en kinderen geen uitzondering in. In onze praktijk werken speciaal opgeleide kinderchiropractoren die met lichte en gerichte druk van de vingertoppen op delen van de schedel, wervelkolom en het bekken een baby behandelen.

Vanwege de zachte druktechniek is geen baby te jong om behandeld te worden. Meestal zijn enkele behandelingen voldoende om het gewenste resultaat te bereiken.

Het eerste dat we doen na de vragenlijst doorgelezen te hebben, is een grondig vraaggesprek afnemen. Hierna volgt een lichamelijk pediatrisch onderzoek toegespitst op de klachten en een chiropractisch onderzoek. Het behandelen omvat zoals eerder omschreven een zeer lichte en specifieke druk met de vingers om de blokkades te corrigeren.

Waarom is het belangrijk dat baby’s en kinderen gecontroleerd worden?

Steeds meer ouders kiezen voor chiropractische ondersteuning voor hun kinderen. Veel problemen die zich op latere leeftijd openbaren zijn al begonnen bij een jongere leeftijd, soms al bij de geboorte.

Waarom hebben kinderen chiropractie nodig?

Een kind heeft met veel fysieke stress te maken gedurende de groei. Het eerste wat een wervelkolom in de groei meemaakt is de houding die het gedwongen wordt aan te nemen in de baarmoeder. Veel vrouwen zullen gehoord hebben dat foetale houdingen problemen kunnen veroorzaken tijdens de bevalling (dwarsligging, stuitligging, sterrenkijker), maar wat minder bekend is, is dat dit ook invloed heeft op de wervelkolom en het zenuwstelsel.