Het bewegingsapparaat

Een optimaal functionerend zenuwstelsel draagt bij aan een goede gezondheid. Het niet optimaal functioneren van het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat kan leiden tot lichamelijke klachten.

Pijnklachten zijn altijd het gevolg en nooit de oorzaak van het niet goed functioneren van een bepaald deel van het lichaam.

Alle communicatie naar het lichaam wordt verstuurd via de hersenstam, welke vanaf het onderste gedeelte van het brein door de hoge nekwervels heen loopt (zie afbeelding). De hoge nekwervels (cervicale wervelkolom) bieden o.a. stabiliteit en bescherming van het zenuwstelsel, waaronder het ruggenmerg en de hersenstam.

De wervelkolom begint met de eerste nekwervel de atlas, gevolgd door de axis (tweede nekwervel). Deze wervels hebben een unieke anatomische functie en zorgen ervoor dat je het hoofd in 6 verschillende directies kunt bewegen. Door gevolg van trauma’s zoals: een ongeval, klap tegen het hoofd, langdurig verkeerde belasting, val van trap/fiets/paard of een auto-ongeluk kunnen hier sneller dysfuncties in optreden welke tot irritaties en miscommunicaties kunnen lijden. Hierdoor kan er gehele onbalans in het lichaam ontstaan (zie afbeelding).

Wanneer bijvoorbeeld het hoofd ten opzichte van de nek een andere positie krijgt door dergelijke trauma’s, zal het lichaam hierop reageren. Er kan een veranderde houding ontstaan, om zo het hoofd terug in neutrale stand te krijgen. Deze verwrongen toestand veroorzaakt stress en foute communicatie in het zenuwstelsel. Spieren die zorgen voor een correcte houding moeten door deze toestand harder werken aan één of beide kanten van het lichaam. Hierdoor kan een functioneel beenlengte verschil, scheefstand van het bekken en/of een opgetrokken schouder ontstaan (zie afbeelding). Onbalans heeft een langdurig negatief effect op het lichaam, wanneer het gewicht niet evenredig verdeeld wordt.

Bij Praktijk Chiropractie Jasperse & Oonk wordt er gekeken naar het gehele lichaam en wordt er een zo goed mogelijke balans gecreëerd in de driehoek van gezondheid (structureel – biochemisch – psyche), waarbij het vertrekpunt is dat de hoge nekwervels (cervicale wervelkolom) vrij moeten kunnen bewegen van irritatie. Behandeling hiervan geschiedt alleen onder specifieke testen en correcties.

Het creëren van totale balans is ons doel binnen de praktijk.